Kasvupartneri

Boosting Your Business

Suomi tuli taas valmiiksi

Jätä kommentti

On se vaan merkillisen suuri tuo tulossa olevan kesälomakauden vaikutus. Projektien ja sopimusten aikataulut sovitetaan hyvin usein valmistumaan juuri kesän kynnyksellä – usein juuri kesäkuussa. Ja sehän tarkoittaa sitten sitä, että monen asian odotetaan valmistuvan lähes yhtä aikaa. Kalenterien sovittelusta alkaa varsinkin parin kolmen viimeisen viikon aikana tulla jo suorastaan taidetta.

Se suurin kummallisuus tuossa on kuitenkin se, että yhteistä tahtoa kalenterien sovittelemiseksi, projektien päättämiseksi ja uusien sopimusten aikaansaamiseksi löytyy juuri kesäkuussa huomattavasti enemmän. Tai ainakin minulla on ollut sellainen tunne vuodesta toiseen.

Luonnollisia syitä tuohon loppuunsaattamisen vahvaan tahtoon löytyy varmasti useita, mutta ainakin pari-kolme näistä on helposti tunnistettavissa.

Ensimmäiseksi nostaisin tässä ’pöytä puhtaaksi’ ajattelun. Kun omat keskeneräiset työnsä, sopimisensa, aikeensa jne. saa hoidettua ennen kesälomia, pääsee lomille huomattavasti paremmalla mielellä. Roikkumaan jääneet asiat ja lupaukset eivät rasita arvokasta loma-aikaa.

Vastaavasti toiseksi vaikuttimeksi nostaisin lomakauden jälkeisen ajan valmistelun. Kun esimerkiksi uusi hankinta- tai toimitussopimus saadaan allekirjoitettua ennen lomia, voidaan olettaa, että työt saadaan käyntiin heti lomien jälkeen. Ja samalla voi siis olla kyse myös sopimuksen tekijöiden oman pöydän puhdistamisesta.

Kolmantena vaikuttimena on taasen tavoitettavuus. Olemme oppineet luottamaan siihen, että ainakin Juhannukseen saakka asiakkaiden, toimittajien ja kumppaneiden päättäjät ovat vielä tavoitettavissa. Mutta sen jälkeen alkaakin sitten noin 6-8 viikon katkos, jolloin vähintäänkin joku asian edistämiseksi tarvittavista henkilöistä viettää omaa neliviikkoistaan. Ja tuohan alkaa ollakin kestoltaan jo pahimmillaan tupla pelkästään oman loman kestoon suhteutettuna. Ennen kaikkea se on jo varsin pitkä jakso kalenterivuodesta ja tilikaudesta.

Toinen vastaavan kaltainen katkoskohtahan meillä on Joulun – Uudenvuoden aikoihin. Useimpien yhtiöiden sekä julkishallinnon organisaatioiden tilikaudet päättyvät ja myös siinä yhteydessä kirjan kannet pitää saada kiinni. Menneinä vuosikymmeninä tuo vuodenvaihde oli vielä suuremmassa merkityksessä, kun vielä tehtiin ns. tilinpäätösostoja. Yksinkertaistaen tuo tarkoitti sitä, että mahdolliset kulubudjetin kustannuspaikkakohtaiset alitukset piti saada täyteen, jotta seuraavalle vuodelle saadaan vähintäänkin saman tasoinen hankintabudjetti. Tuosta ajattelumallista ei tänä päivänä ole enää juuri tietoakaan ja hyvä näin.

Nyt käsillä oleva kesälomakausi  ja sen vaikutus asioiden valmistumiseen on siis monessa suhteessa hyvä juttu. Samoin tuo vuodenvaihde, mutta niin kuin todettu, niin entistä vähäisemmässä määrin. Tulee vain mieleen villi ajatus siitä, että entäs jos paljon puhuttujen 6-minuuttisten sijasta meillä olisikin käytäntö toisesta hiukan pidemmästä lomajaksosta. Vaikkapa kaksiviikkoisesta maaliskuussa. No – enpä tiedä uskonko itsekään tähän, mutta kyllä tuo saattaisi jälleen kerran lisätä sitä loppuunsaattamisen tahtoa.

Ainakin omalta osaltani voin todeta lomaa edeltävien viikkojen jälleen kerran toimineen. Kutakuinkin kaikki keskeneräiset asiat on saatu maaliin ja huomisen päivän sopimusviimeistelyjen jälkeen voikin heittää vähäksi aikaa vapaalle. Palaillaan linjoille taas elokuussa!

Hyvää ja aurinkoisen lämmintä kesää kaikille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s